kobiety ciężarne i karmiące - FORMA Gabinet Dietetyczny

Idź do spisu treści

Menu główne:

kobiety ciężarne i karmiące

. > Poziom 61

W OKRESIE CIĄŻY
Najnowsze badania naukowe wykazały, że życie płodowe to jeden z tak zwanych krytycznych etapów rozwoju dziecka. Jeśli zależy nam, by maleństwo nie tylko urodziło się zdrowe, ale też miało zaprogramowane zdrowe geny, czyli było odporne w przyszłości na wiele chorób, musimy bardzo wcześnie, bo już od początku ciąży, myśleć o tym, co i w jakich proporcjach dostarczamy dziecku do rozwoju.
Jest wiele mitów na temat, co wolno, a czego nie  wolno spożywać w ciąży, co nam i dziecku służy, a co może być niebezpieczne. Kobieta w ciąży powinna jeść „dla dwojga”, a nie „za dwoje”, czyli posiłek musi być nie tyle kaloryczny, ile wartościowy odżywczo. A dla uspokojenia dodam, że a taka dieta wcale nie musi być … uciążliwa.

Zapraszamy kobiety z cukrzycą ciążową. Możemy pochwalić się dużym doświadczeniem i sukcesami w leczeniu dietetycznym cukrzycy ciążowej.

W OKRESIE KARMIENIA
Najcenniejszym darem jaki matka może zaoferować swojemu nowonarodzonemu dziecku, oprócz miłości i czułości, jest naturalny pokarm. Mleko mamy ma idealny skład, temperaturę i jest bezpieczne, a do tego zawiera ponad 200 różnych składników aktywnych biologicznie wspomagających układ odpornościowy, dojrzewanie układu pokarmowego i nerwowego dziecka.

Karmienie piersią to z jednej strony okazja do nawiązania wyjątko-

wej, intymnej więzi pomiędzy mamą a dzieckiem, z drugiej okres bardzo ważny dla ich zdrowia.

Badania naukowe potwierdzają, że dobrze skomponowana dieta kobiety karmiącej wpływa na:
- uzyskanie mleka o wysokiej wartości odżywczej, co przekłada się na lepszy rozwój i zdrowie dziecka;
- lepsze zdrowie, kondycję i samopoczucie matki;
- szybszy powrót mamy do formy sprzed ciąży.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego