Lista badanych alergenów - zestawienie różnych testów - FORMA Gabinet Dietetyczny

Idź do spisu treści

Menu główne:

Lista badanych alergenów - zestawienie różnych testów

. > BIBLITEKA
 

FP200+

FT110

FT90V

FT90

FT 40

FD

Jaja i produkty mleczne:

BIAŁKO JAJA
ŻÓŁTKO JAJA
MLEKO KROWIE
MLEKO KOZIE
MLEKO OWCZE
ALFA-LAKTOALBUMINA
BEAT-LAKTOALBUMINA
MLEKO BAWOLE
KAZEINA

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+
+

+
+
+

Ryby i owoce morza:

DORSZ
KRAB
HOMAR
KREWETKI
OSTRYGI
ŁOSOŚ
TUŃCZYk
PSTRĄG
SOLA
MORSZCZUK
OŚMIORNICA
OKOŃ MORSKI
MAŁŻE (Mytilus edulis)
SARDYNKA, ANCHOIS
MĄTWA/SEPIA
KAŁAMARNICA/ KALMARY
MAŁŻE (Venus mercenaria)
MAŁŻE (Ensis directus)
PRZEGRZEBKI, ŚLIMAK MORSKI
PLAMIAK/ ŁUPACZ
FLĄDRA/ PŁASTUGA
ŚLEDŹ
MAKRELA
MIECZNIK
MORLESZ
TURBOT
OKOŃ
KARP
KAWIOR
SERCÓWKA JADALNA, WĄSONOGI
WĘGORZ
ŻABNICA
SZCZUPAK
DORADA
GLONY ESPAGUETTE, SPIRULINA, WAKAME

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+















+
+

+
+
+
+

+
+
+




+






+
+

Owoce:

JABŁKO
CYTRYNA
POMARAŃCZA
GRUSZKA
TRUSKAWKA
WIŚNIA/ CZEREŚNIA
WINOGRONA
LIMONKA
ANANAS
BANAN
KIWI
MELON
OLIWKI
BRZOSKWINIA
ŚLIWKA
FIGI
ARBUZ
MANDARYNKI
MORELA
JEŻYNY
GREJPFRUT
MALINA
CZARNA PORZECZKA
ŻURAWINA
AWOKADO
NEKTARYNKA
JAGODY/ BRÓWKI
GUAWA/ GRUSZLA
LICZI CHIŃSKIE
MANGO
MORWA
PAPAJA
GRANAT
RODZYNKI
CZERWONA PORZECZKA
RABARBAR
DAKTYLE

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+













+
+
+

+
+
+

+






+
+







+

+

Progukty zbożowe i inne:

KUKURYDZA
OWIES
RYŻ
ŻYTO
PSZENICA
GLIADYNA/ GLUREN
JĘCZMIEŃ
PSZENICA DURUM/ TWARDA
GRYKA ZWYCZAJNA
OTRĘBY PSZENNE
PROSO/ KASZA JAGLANA
PSZENICA ORKISZ
MĄKA KUKURYDZIANA
KUSKUS
AMARATUS/ SZARŁAT
TAPIOKA
SŁÓD

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+

+

Zioła i przyprawy:

CZOSNEK
GORCZYCA
ZIARNA PIEPRZU
PAPRYCZKA CHILLI
NAĆ PIETRUSZKI
BAZYLIA
IMBIR
CYNAMON
GOŹDZIKI
KOLENDRA
KMINEK
KOPER
CHMIEL
MIĘTA
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
SZAŁWIA
TYMIANEK
WANILIA
MIŁORZĄB JAPOŃSKI
ANYŻ
LIŚĆ LAUROWY
RUMIANEK
PIEPRZ KAJEŃSKI
CURRY
LUKRECJA
MAJERANEK
POKRZYWA
MIĘTA PIEPRZOWA
ROZMARYN
SZAFRAN
ESTRAGON
ŻEŃSZEŃ

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+





+

 

FP200+

FT110

FT90V

FT90

FT 40

FD

Drób i mięso:

KURCZAK
WIEPRZOWINA
INDYK
WOŁOWINA
JAGNIĘCINA
MIĘSO KRÓLIKA
KACZKA
CIELĘCINA
SARNINA
KONINA
MIĘSO STRUSIE
MIĘSO Z WOŁA
MIĘSO Z KUROPATWY
MIĘSO PRZEPIÓRCZE
MIĘSO Z DZIKA, MIĘSO Z KOZY

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+
+
+

+
+

+
+

Orzechy i nasiona:

MIGDAŁY
ORZECHY LASKOWE
ORZECHY ZIMNE
PISTACJE
ORZECHY WŁOSKIE
SŁONECZNIK
SEZAM
ORZESZKI PINI
ORZECHY NERKOWCA
ORZECHY BRAZYLIJSKIE
KOKOS
CIBORA JADALNA
ORZECHY MAKADAMII
LEN ZWYCZAJNY
RZEPAK

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+

+
+
+
+




+

+

+

+



+
+

Warzywa i rośliny strączkowe:

FASOLA BIAŁA
FASOLA CZERWONA
BROKUŁ
KAPUSTA BIAŁA
KALAFIOR
ZIELONY GROSZEK
SOJA
ZIEMNIAKI
MARCHEW
FASOLKA
BAKŁAŻAN
OGÓREK
SOCZEWICA
SAŁATA
CEBULA
PAPRYKA
KABACZEK ZIELONY
POMIDOR
KOPER WŁOSKI
DYNIA
CYKORIA
SZPINAK
KAPARY
KARCZOCHY
CIECIERZYCA/ CIECIORKA
BRUKSELKA
SELER
BURAKI
POR, SZALOTKA, SZPARAGI
KOMOSA RYŻOWA (QUINOA)
KAPUSTA CZERWONA
BÓB
BOĆWINA
RUKOLA
BATAT/ SŁODKI ZIEMNIAK
RZEPA, RZODKIEWKA
RUKIEW WODNA
MANIOK JADALNY/ JUKA

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+





+

+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+


+
+
+


+
+


+

+








+

+

Pozostałe produkty:

DROŻDŻE PIEKARSKIE
DROŻDŻe PIWOWARSKIE
GRZYBY
ZIARNO KAKAOWCA
KAWA
HERBATA CZARNA
KASZTAN JADALNY
NASIONA KOLA
MIÓD
AGAR AGAR
ALOES ZWYCZAJNY
CUKIER TRZCINOWY
TRANSGLUTAMINAZA
HERBATA ZIELONA
CHLEB SWIĘTOJAŃSKI

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+
+
+
+
+

+
+
+
+
+

+
+

+
+
+
+

+


FP200+
- badanie laboratoryjne FoodPrint (bada ponad 200 produktów spożywczych)
FT110 - test ELISA FoodTest (sprawdza ok. 110 produktó spożywczych)
FT90V - test ELISA FoodTest dla wegetarina (sprawdza ok. 90 produktów spożywczych)
FT90 -
test ELISA FoodTest (analizuje ok. 90 produktów spożywczych)
FT40 - test ELISA FoodTest (analizuje ok. 40 produktów spożywczych)
FD - test FoodDetective (bada 0k. 50 produków spożywczych)

Wskazania do przeprowadzenia badania na nietolerancję:

* przewlekłe problemy żołądkowo jelitowe: choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie;
* problemy skóry: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry;
*  niepłodność;
*  wysokie ciśnienie krwi;
*  migrena, bóle głowy, zawroty głowy;
*  problemy z nadwagą;
*  ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej);
*  syndrom ciągłego uczucia zmęczenia, wyczerpanie;
*  cukrzyca typu II;
*  fibromialgia;
*  choroby reumatyczne;
*  choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranna;
*  bóle mięśni, bóle stawów;
*  choroby immunologiczne, np. choroba Hashimoto
*  spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów,
depresje, nadaktywność, agresje, stany lękowe, osłabienie koncentracji.

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego