Menu główne:
O tym, że należy pić wodę słyszymy codziennie. Często też po nią sięgamy, bo dobrze gasi pragnienie, jest zdrowa i nie powoduje otyłości, jak wiele innych napojów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Jednak pojęcie woda mineralna stało się synonimem każdej wody, którą kupujemy w butelkach. I tak naprawdę mało kto zdaje sobie sprawę co się pod nim kryje. A przecież nie każda woda w butelce jest wodą mineralną.
Woda mineralna, czyli jaka?
Generalnie woda mineralna to taka, która zawiera we właściwych proporcjach korzystne dla zdrowia człowieka składniki mineralne. Ich zawartość musi wynosić przynajmniej 1000 mg/l. Ponadto woda musi pochodzić z podziemnego źródła izolowanego od zanieczyszczeń zewnętrznych, a taka występuje przede wszystkim na terenach górskich. Wody mineralne mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju składników, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć. Są to: magnez, wapń, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo i dwutlenek węgla.
Woda źródlana i stołowa
O wodzie stołowej można powiedzieć, że jest czymś pośrednim między wodą mineralną a źródlaną. Powstaje ona w ten sposób, że do niskozmineralizowanej wody źródlanej dodaje się wodę bogatą w minerały czy też same minerały, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Na polskim rynku nie jest ona zbyt popularna.
Woda źródlana charakteryzuje się tym, że jest niskozmienralizowana (150-
Wody lecznicze
Wody lecznicze zazwyczaj pija się w specjalnych pijalniach wód w sanatoriach i uzdrowiskach. Są też butelkowane, ale nie są łatwo dostępne na rynku ze względu na ich ograniczoną ilość, a przez to unikalność. To wody bardzo wyskokozmineralizowane. W zależności od składu stosuje się je w celach leczniczych, co powinno zawsze odbywać się pod kontrolą lekarza.