Menu główne:
Niekorzystne połączenia żywieniowe:
Ogórek zielony i pomidor. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C z pomidora. Dlatego każde połączenie tego warzywa z produktami zawierającymi witaminę C nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Do zniszczenia witaminy zawartej w kilku kilogramach pomidorów wystarczy zaledwie kropla soku z ogórka!
Wołowina i czerwone wino. Dość popularne połączenie. Nieudane… Barwniki zawarte w winie zmniejszają absorbcję żelaza zawartego w mięsie. Jeśli czerwone mięso jest głównym źródłem żelaza, które spożywamy, to łączenie go z winem, paradoksalnie, może doprowadzić nawet do anemii.
Ziemniaki i masło – bomba kaloryczna. Już same gotowane ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Masło potęguje niekorzystne działanie na organizm. Po takim duecie we krwi gwałtownie wzrasta poziom glukozy i dość szybko spada. Takie skoki mogą w przyszłości prowadzić do rozwoju cukrzycy.
Kanapki z kremowym serkiem i pomidorem. Mmm, pycha... Jednak kwasy zawarte w pomidorze reagują z wapniem, powodując jego odkładanie w stawach. Z czasem może to skutkować problemami ze stawami. Niestety, lepiej ograniczyć taki zestaw na śniadanie.
Ryba, jak wiadomo, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-
Jak widać, zdrowa dieta ma też swoje małe pułapki...