Co warto wiedzieć o nietolerancji pokarmowej? - FORMA Gabinet Dietetyczny

Idź do spisu treści

Menu główne:

Co warto wiedzieć o nietolerancji pokarmowej?

. > BIBLITEKA

Najważniejsze różnice pomiędzy nietolerancją a alergią pokarmową:

Nietolerancja pokarmowa (*)

Alergia pokarmowa

- reakcje bywają oddalone w czasie symptomy mogą pojawić się po kilku dniach;
- w tym samym czasie mogą występować nietolerancje kilku różnych grup pokarmów;
- objawy mogą być złożone: od swoistych typu wzdęcia, biegunki, do nieswoistych (lista objawów nieswoistych poniżej).

(*) nietolerancje pokarmowe, bardzo często określa się również mianem alergii opóźnionej, lub alergią IgG-zależną.

- reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem; mogą być oddalone najwyżej 2 godziny;
- alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie;
- jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.



Na każde piąć dorosłych osób cztery cierpią na różnego rodzaju dolegliwości, których przyczyną jest opóźniona alergia pokarmowa, dająca zróżnicowane objawy niespecyficzne, prowadzące do błędnego rozpoznania (błędnej diagnozy; latami leczy się objawy, a nie przyczynę).

Lista objawów niespecyficznych opóźnionej alergii/ nietolerancji pokarmowej:

Głowa
Bóle głowy
Bóle zatok
Migreny
Zasłabnięcia
Zawroty głowy

Oczy, uszy, nos i gardło
Ciemne kręgi pod oczami
Opuchnięte oczy
Wilgotne oczy
Zaburzenia wzroku
Zapchany nos
Katar sienny
Dzwonienie w uszach
Ból w uszach
Utrata słuchu
Zapalenie ucha
Zapalenie gardła
Powiększone migdałki
Utrata głosu
Częste zaziębienia
Chroniczny kaszel
Nawracające zapalenie zatok

Serce i płuca
Palpitacje
Spowolniony puls
Za niskie lub za wysokie ciśnienie

Tachykardia
Astma
Przekrwienie płuc
Ziewanie
Chrypka

Krew
Niski poziom białych krwinek
Niski poziom czerwonych krwinek
Niski procent podzielnych neutrofili
Niski poziom cukru we krwi
Wysoki poziom cukru we krwi
Wysoki poziom cholesterolu lub trój glicerydów

Przewód pokarmowy
Bóle brzucha
Zaparcia
Niestrawność
Zgaga
Skurcze
Owrzodzenia
Mdłości
Nabrzmiały brzuch po posiłku
Wzdęcia
Biegunka
Problemy z wchłanianiem pokarmu
Nieprzyjemny zapach z ust

Skóra
Pokrzywka
Wysypka
Rumień
Łupież
Utrata włosów
Egzema
Łuszczyca
Trądzik młodzieńczy
Wysypki i pryszcze
Grzybica
Swędzenie skóry
Zrogowacenia
Cellulit
Rozstępy
Nadmierne pocenie się
Przebarwienia skóry
Popękane naczynia krwionośne - pajączki

Problemy psychiczne
Niepokój
Stany lękowe
Depresja
Skłonność do płaczu
Agresywne zachowanie
Furia
Rozdrażnienie
Problemy z koncentracją

ADHD
Problemy z pamięcią
Anoreksja
Bulimia

Inne dolegliwości
Alergie
Przewlekłe zmęczenie
Senność po jedzeniu
Bezsenność
Chrapanie
Niedowaga
Nadwaga
Otyłość
Osłabienie
Skurcze mięśni
Bóle stawów
Osteoporoza
Reumatyzm
Bóle kręgosłupa
Artretyzm
Bolesne miesiączki
Niepłodność
Stany zapalne pochwy
Syndrom przedmenstuacyjny
Infekcje
Cuchnący pot
Zaburzenia potencji
Obniżone libido


Według Białej księgi alergii z 2011 roku
:
- choroby alergiczne dotykają ok. 30
40% populacji;
- alergia występuje na drodze reakcji immunologicznej IgE-zależnej lub IgE-niezależnej;
- częstość występowania alergii pokarmowej IgE-zależnej wynosi około 6
8% w grupie dzieci, 34% w grupie młodzieży, oraz 13%w grupie osób dorosłych;
- częstość występowania alergii IgG-zależnej (czyli nietolerancji pokarmowej) dotyka około 45% populacji USA oraz Europy, i stanowi większy problem w diagnostyce i leczeniu, niż alergie IgE-zależne; alergia IgG-zależna dwukrotnie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.

W ostatnich latach naukowcy wielu krajów przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej.
Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

m

Wskazania do przeprowadzenia badania na nietolerancję:

* przewlekłe problemy żołądkowo jelitowe: choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie;
* problemy skóry: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry;
*  niepłodność;
*  wysokie ciśnienie krwi;
*  migrena, bóle głowy, zawroty głowy;
*  problemy z nadwagą;
*  ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej);
*  syndrom ciągłego uczucia zmęczenia, wyczerpanie;
*  cukrzyca typu II;
*  fibromialgia;
*  choroby reumatyczne;
*  choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranna;
*  bóle mięśni, bóle stawów;
*  choroby immunologiczne, np. choroba Hashimoto
*  spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów,
depresje, nadaktywność, agresje, stany lękowe, osłabienie koncentracji.


Informujemy, że przeprowadzmy badanie na nietolerancje pokarmowe.

    Więcej informacji:               diagnostyka

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego